top of page
Foto van schrijvernellekedekker

Interne of externe coaching?

Bijgewerkt op: 3 feb 2021

Het feit dat je nu dit blog leest, betekent waarschijnlijk dat je op zoek bent naar een coach.

Je hebt de eerste stap gezet en je bent je nu aan het oriënteren of je kiest voor die interne coach in jouw organisatie of toch kiest voor een externe coach.

Allereerst wil ik je uitleggen wat het verschil is tussen beide opties.


Interne coaching

Een interne coach is een coach die al binnen de organisatie werkzaam is, misschien als leerkracht, intern begeleider of bouwcoördinator. Hij of zij werkt een gedeelte van de tijd als interne coach en heeft hiervoor taakuren. Voor werknemers is dit vaak laagdrempelig , coaches zijn beschikbaar, dichtbij en het is gratis. Bovendien kennen ze de organisatie en de heersende cultuur dus kunnen vaak inschatten wat er nodig is. Ook draagt interne coaching bij aan de professionaliteit van de organisatie.


In veel organisaties neemt de behoefte aan coaching toe, veelal als aanvulling op het begeleiden van medewerkers. Het is bijna logisch om coaching dan intern te organiseren. Het is wel belangrijk dat organisaties de juiste interne coaches selecteren. Voorwaarde is dat ze erachter staan om met iemand uit de organisatie aan de slag te gaan. Dat ze de interne coachrol goed begrijpen en zich committeren aan de coachee en aan de coachvraag; interne coaching is dus niet vrijblijvend.


Ook is het van belang dat de interne coach oppast voor belangenverstrengeling. Want doordat de interne coach onderdeel is van de organisatie is het soms lastig voor deze persoon om de eigen (emotionele) ervaringen, opvattingen, belangen en ideeën uit te schakelen. De coach heeft vaak voorkennis over personen en de organisatiecultuur, waardoor hij of zij niet neutraal in het traject kan staan of met een frisse blik naar de coachdoelen van de coachee kan kijken.


Naast de juiste motivatie en coachattitude is het ook van belang dat de coach beschikt over voldoende kennis, vaardigheden en ervaring om te coachen. Dus dit vraagt om opleiding. Uiteraard is alles wat besproken wordt vertrouwelijk en wordt er niets gedeeld met derden. De interne coachrol vraagt extra alertheid op dit ethische aspect, omdat de interne coach en opdrachtgever of de hiërarchisch leidinggevende van de coachee elkaar vaker tegenkomen en contact over het coachingstraject binnen handbereik ligt.



Externe coaching

Onder externe coaching verstaan we alle coachingstrajecten die worden begeleid door een coach buiten de organisatie. Deze coach werkt als zelfstandig ondernemer of is in dienst van een bedrijf die coaching aanbiedt.


Een externe coach heeft een breder perspectief, omdat hij of zij vaak te maken heeft met coachees uit diverse organisaties met verschillende soorten functies. De coach heeft een frisse blik op de organisatiecontext van de coachee en gebruikt dit bij de coaching. Ook zijn de meeste externe coaches goed geschoold als coach, hebben ze veel ( levens) ervaring en houden ze hun vak bij. Bij eenvoudige of praktische begeleidings,- of coachvragen valt de keuze vaker op een interne coach.


Externe coaching wordt meestal ingeschakeld voor het coachen op diepere persoonlijke thema’s, voor professionele ontwikkeling, of bijvoorbeeld bij spanningsklachten of dreigende burn-out. Ook is het gebruikelijk een externe coach te raadplegen als de coachee zich wil oriënteren op ander werk binnen of buiten de organisatie.

Externe coaching levert meestal betere en blijvende resultaten op.

Hieronder geef ik je enkele voordelen op een rijtje als je een keuze maakt voor een samenwerking met mij als externe coach;


* Vertrouwelijkheid je komt mij alleen tegen in deze coachingssituatie, onze relatie is niet collegiaal.

Na afloop van het coachtraject ben ik niet meer in beeld en kun je mij dus niet in een andere werksituatie tegen komen. Ik heb geen belang verder bij de organisatie waarin jij werkt, dat maakt dat het veiliger voelt.

* Objectiviteit als externe coach ben ik niet gebonden aan de organisatie en heb geen rol binnen de hiërarchische structuur. Ik kan er open in stappen want ik heb geen geschiedenis met, en geen belang bij, de organisatie.

* Leerrendement coachen is een vak apart, het vereist vaardigheden om bij de coachee reflectie te stimuleren, potentiële kwaliteiten vrij te maken en obstakels voor verdere ontwikkeling te overwinnen of weg te nemen. Ik ben kwalitatief goed opgeleid en kan een verscheidenheid aan vaardigheden bieden; het leerrendement zal hoog zijn.

* Ervaringsdeskundig doordat ik werkzaam ben binnen meerdere onderwijsorganisaties doe ik als coach steeds weer ervaring op. Daarnaast heb ik 25 jaar onderwijskennis en -ervaring, als leerkracht, intern begeleider, locatieleider en als interne coach.

* Ander perspectief ik ben onbekend met, en onafhankelijk van, de organisatie daardoor kan ik bepaalde (machts)patronen of mechanismen zien en benoemen die voor de organisatie of voor jou niet (meer) zichtbaar zijn.

* Uitgebreid netwerk als externe coach neem ik ervaringen mee neem vanuit diverse achtergronden.

Ik heb een breed netwerk en veel contact met andere coaches, onderwijsorganisaties en leerkrachten. Ook jij kan gebruik maken van dit netwerk en bijvoorbeeld onderdeel zijn van een besloten facebookgroep.


Werkgevers die een coach willen inzetten, geven hun medewerkers het signaal dat hij of zij belangrijk is voor de organisatie en wil de externe coaching meestal bekostigen.

Bovendien heeft elke leerkracht uit PO naar rato van de werktijdfactor recht op een individueel professionaliseringsbudget van €500,- netto per jaar en 2 uren per werkweek per schooljaar. Het individuele scholingsbudget voor 2020 en 2021 is verhoogd met €100,- per jaar naar rato van de werktijdfactor.


Zoek jij iemand die vanuit een objectieve kijk en vanuit breder perspectief jou wil ondersteunen of ondersteunend kan zijn voor de werknemer(s) in de organisatie, dan denk ik graag met je mee.


Wil je je eens oriënteren? Vraag dan nu het gratis groeigesprek aan!

https://www.klassecoaching.nl/gratis-groeigesprek









20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Werkgeluk

Kommentare


bottom of page